Talousarvio, taloussuunnitelma ja tilinpäätös

Siffertangenter

Talousarvio on taloudellinen suunnitelma jossa määritellään miten paljon rahaa kunnalla on käytettävissään tulevan vuoden aikana ja miten kunta aikoo käyttää kyseisiä rahoja. Talousarvio, sen tavoitteet ja toimenpiteet perustuvat kunnan toiminnan perustana toimivaan strategiaan.

Kunnanvaltuusto päättää vuosittain taloudellisen suunnittelun kehyksestä tulevalle vuodelle. Talousarviotyö käynnistyy elokuussa ja valmistuu siihen mennessä että kunnanvaltuusto vahvistaa talousarvion, yleensä marras-jouluussa. Jokainen toimiala käy talousarviotyön aikana läpi tulevan vuoden toimintaa ja sen toteuttamisen mahdollistavat taloudelliset kehykset. Tämän jälkeen kunnanhallitus käy läpi toimialojen suunnitelmat, sovittelee niitä yhteen kokonaisuudeksi ja esittä talousarvioehdotuksensa kunnanvaltuustolle, joka lopulta vahvistaa talousarvion.

Edellisvuoden tilinpäätös valmistuu maaliskuussa. Tilinpäätöksessä kunta ilmoittaa miten vuosi on mennyt. Tilinpäätöksestä löytyy tarkat tiedot tuloista, menoista ja kunnan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta.

Ensivuoden talousarvioehdotus julkaistaan syksyllä ja edellisvuoden tilinpäätös keväällä.

Talousarviot:

Tilinpäätökset:

Tarkastusasiakirjat: