Vaellusreitit

Hundar och vandrare i skog

Luodosta löytyy monta eri vaihtoehtoa luonnossa liikkujalle. Vaellusreitit ovat pituudeltaan 1-14 km ja Luodonreitin kokonaispituus on 44 km. Niiden kunnossapidosta vastaa eri vapaaehtoisryhmät ja reitit ovat suunniteltu lumettomina vuodenaikoina tapahtuvaan vaeltamiseen. Vaellusreiteillä ei siis ole talvikunnossapitoa. Reittien suunnittelun yhteydessä maanomistajat ovat luovuttaneet maata ainoastaan vaellustarkoitukseen.

Reittien kunnossapidosta vastaa kunta ja eri yhdistykset. Holmin vaellusreitin kunnostuksesta vastaa Larsmo IF, Eugmon rietistä vastaa Näs-Västerbyn kylätoimikunta, Bosundin reitistä Bosundin kylätoimikunta ja Öuranin reitistä Luodon kotiseutuyhdistys. Köpmanholmenin vaellusreitin kunnossapidosta vastaa kunta.

Vaellusreittien yhteystiedot, katso yhdistysrekisteri.

Vaellusreittien varrella on taukopaikkoja, tuulensuojia ja grillauspaikkoja. Myös ulkokäymälä löytyy usealta taukopaikalta. Reittien vetisille osuuksille on asetettu pitkospuut helpottamaan kulkua. Suosittelemme, että polttopuita käytettäisiin säästeliäästi ja että roskat otettaisiin mukaan kotiin.

Järjestyslain 14 § 2 momentin mukaan kuntopolulla tai vaellusreitillä mukana oleva koira on pidettävä talutushihnassa. Metsänhakkuut voivat ajoittain häiritä kulkua maastossa.

Tutustu laajemin tietoihin jokamiehenoikeuksista täällä.