Ruokailu kouluissa ja varhaiskasvatuksessa

Tavoitteenamme on valmistaa maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa kunnan lapsille ja nuorille. Ruoka valmistetaan mahdollisuuksien mukaan suomalaisista raaka-aineista noudattaen suomalaisia ravintosuosituksia.

Kunnan kouluissa ja päiväkodeissa tarjoilla oleva ruoka valmistetaan Cronhjelminkoululla ja Bosundin koulla.

Cronhjelminkoulu toimittaa ruokaa seuraaviin kouluihin ja päiväkoteihin: Cronhjelminkouluun, Holmin kouluun ja esikouluun, Risön kouluun ja esikouluun, Lingonskogenin päiväkotiin, Ankeborgin päiväkotiin, Furuholmenin päiväkotiin ja Skogsgläntanin ulkoilupäiväkotiin.

Bosundin koulu toimittaa ruokaa seuraaviin kouluihin ja päiväkoteihin: Näsin kouluun ja esikouluun sekä päiväkoti Trålareniin.

Lounas kuljetetaan lämpölaatoikoissa Risön, Holmin ja Näsin kouluhin joissa keittiöhenkilökunta tarjoilee lounaan valoisissa ja raikkaissa kouluruokaloissa.

Koulut/päiväkodit pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä ja hävikkiä seurataan vuosittain säännöllisin mittauksin.

Oppilaat saavat myös olla mukana vaikuttamassa tarjottavaan kouluruokaan vastaamalla vuosittain esitettyihin kyselyihin.

Otteita oppilaiden vastauksista:

”Oletta parhaita työssänne joten voitte jatkaa hyvän ruoan valmistamista koulussamme. Kiitos että valmistatte hyvää ruokaa meille”

”Kiitos että saamme lämmintä ja hyvää ruokaa koulussa”

”Hei keittiö! Kiitos hyvästä ruoasta, teette hyvää ruokaa”

”Salatti on hyvää!Ja makkarat myös!”

”Taco on hyvää!”

”Kiitos hyvästä ruoasta, voisitteko tarjota meille puuroa joka perjantai”

Päiväkodeissa on lounaan lisäksi tarjoilla välipalaa.

Aamupala koostuu puurosta hillolla tai kanelilla ja sokerilla/ luonnonjugurtista tai muroista marjoilla tai hedelmäsoseella. Tarjoilla on myös päivittäin leipää/sämpylöitä, näkkileipää, leikkeleitä ja juustoa.

Aamiainen ja välipalaa tarjoillaan myös täydentävässä varhaiskasvatuksessa oleville oppilaille ja aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuville 1. ja 2. luokan oppilaille.

Erityisruokavaliot

Lapsilla ja oppilailla on mahdollisuus saada erityisruokavalion lääketieteellisistä ja uskonnollisista syistä. Erityisruokavalion perusteeksi ei riitä, ettei pidä tarjoilla olevasta ruoasta.

Pysyvien erityisruokavalioihin kuten celiakiaan (gluteeniton ruokavalio), diabetekseen, maitoallergiaan sekä ruoka-aineallergiaan vaaditaan lääkärin tai terveydenhoitohenkilökunnan myöntämä todistus.

Erityisruokavalion todistus jätetään kouluun.

Karola Dahlbacka

Yksikönjohtaja, ruoka- ja siivouspalvelut

Kunnankanslia, Ruoka- ja siivouspalvelut

karola.dahlbacka@larsmo.fi

044 78 77 288

06 785 7207