Miten torjumme vieraskasvit?

Luodon kunta osallistuu yhdessä Pietarsaaren seudun kuntien ja kaupunkien kanssa PIA- hankkeeseen jonka tavoitteena on vieraslajien tojuminen alueellamme.

Sinä voit myös osallistua vieraskasvien torjuntaan!

On erittäin tärkeää torjua vieraskasvit raivaamalla, kaivamalla juurakot, katkaisemalla kukinnot jne. jotta voisimme estää siementen ja kasviosien leviämisen. Sen vuoksi torjunnan on tapahduttava ennen siementen muodostumista. Japanintatarin kohdalla on erittäin tärkeä poistaa kaikki pienemmätkin kasviosat koska pienikin osa voi saada alkuun vaikeasti poistettavia populaatioita. Suositeltavaa on lukea jokaisen lajia koskevat Torjuntakeinot– osion Vieraslajit.fi-sivustolla (katso yllä olevat linkit) sekä yleiset torjuntamenetelmät.

Tärkeää: Älä laita haitallisia kasveja kompostiin!

Voit turvallisesti hävittää kasvijätteesi viemällä ne Luodon kunnan vieraskasveille tarkoitettuun jätesäiliöön joka sijaitsee Teknisen osaston varikolle osoitteessa Metsäkuja 6, Holm. Jätteistä tuotetaan biokaasua Jepuan Biokaasulaitoksella.

Laita kasvijätteet roskapussiin ja sulje se huolellisesti kuljetuksen aikana mutta tyhjennä jätteet säiliöön ja jätä muovipussi säiliön vierestä löytyvään keräysastiaan.

Tulossa on myös kaksi ns. Solotalkoot-pistettä, joista löytyy ohjeita ja jätesäkkejä kasvijätteille. Kunta huolehtii myöhemmin Jätesäkkien poisviemisestä. Solotalkoot-pisteitä Luodossa ovat:

  • Pohjoinen Luodontie 64, Holm
  • Tyrnitie 70, Storströmmen
Solotalkoot-piste Holmissa

Huomioikaa, että kunta ei vakuuta osallistujia, vaan jokainen huolehtii omasta vakuutusturvastaan itsenäisesti. Soolotalkoilijat tekevät näin ollen itse valitsemillaan kohteilla vieraslajien torjuntaa omalla vastuullaan.

Jonas Österlund

V.t. Ympäristötarkastaja (tavattavissa ma, ti, pe)

Tekniset palvelut, Ympäristönsuojelu

jonas.osterlund@larsmo.fi

06 785 7 231

044 78 77231