Sevärdheter

jungfrudansen vid orrskär

Larsmo skärgård

Larsmo skärgård bjuder på enastående upplevelser året om. Sommartid kan du njuta av solen och havets stänk ute på en båt eller varför inte ta i land på en sandstrand i yttre skärgården. Vintertid kan du vandra eller skida på isen eller kanske pröva på pimpelfiske. Läs mer om vilka upplevelser skärgården kan erbjuda via länken.

Larsmo kyrka och Kvarnbacken

Larsmo kyrka som är ritad av Jakob Rijf invigdes 1787. Den vackra träkyrkan utgör tillsammans med prästgården Marieholm och den gamla gårdsgruppen på Kvarnbacken en unik kulturmiljö. På Kvarnbacken har Larsmo kommun rustat upp ett gammalt stenfähus. Fagernäs byaråd förvaltar stenfähuset och sommartid används utrymmet för sammankomster och utställningar. Byarådet har även med ekonomisk hjälp från Larsmo kommun renoverat ett äldre hus, Framstu byagård.

Bjärgas hembygdsgård och museum

Vid Bjärgas kan du bekanta dig med leksaker, textilier, miniatyrmodeller av gamla gårdsgrupper från 1930-talet och en butiksinteriör från 1950-talet. Vid museet har du möjlighet att ta del av specialutställningar samt köpa souvenirer i museets hantverksshop. Bjärgas hembygdsgård och museums webbsida

Bosund båt-, fiske- och jaktmuseum

Till Bosund båt-, fiske- och jaktmuseums samlingar hör äldre båtar, fiskeredskap och jaktutrustning. Museiområdet är beläget vid stranden mellan Ahlö och Brännbacka där man i gamla tider bedrev fiskenäring. På museiområdet finner du bland annat ett utställningsmagasin, en gammal sjöbod och ett gammalt saltmagasin, en fäbodstuga och en ”skärismedja”. Bosund båt-, fiske- och jaktmuseums webbsida

Inre Bergskär

Det natursköna rekreationsområdet vid Inre Bergskär erbjuder besökaren en storslagen havsvy. Rekreationsområdet är utrustat med grillplats och vindskydd. Strax intill området ligger Larsmo fiskehamn.

Olofsborg

Det gamla fiskeläget beläget på Olasören (”Olavsön”) är ett omtyckt utflyktsmål för sjöfarare. Olofsborg ägs och förvaltas av Bosund Byalag som sedan 1991 har restaurerat platsen. Man har också uppfört ett utsiktstorn som når 16 m över havshöjd, och ställt rökugnar och grillar till allmänhetens förfogande. Det är fritt att övernatta på Olofsborg.

Öuran

Öuran är belägen i den yttersta skärgården. Det gamla fiskeläger på ön erbjuder besökaren en äkta skärgårdsmiljö. Vandringsleder och naturstigar med historisk anknytning startar vid en nyrenoverad iskällare. Guidade turer, transporter samt mat kan ordnas. På ordnade kryssningar har man möjlighet till färsk nyrökt fisk.

Köpmanholmen

Köpmanholmen är Larsmo kommuns fritidsområde som är öppet för allmänheten.
Den grönskande holmen ägs i sin helhet av kommunen och ligger på roddavstånd från fastlandet. På Köpmanholmen finns en sommarrestaurang, ett konferensutrymme, bastu, simstrand och bryggor.

Grafton-monumentet på Orrskär

Ett minnesmärke över vapenlastfartyget m/s John Grafton har uppförts på Orrskär. Fartyget körde på grund utanför ön 1905 och sprängdes för att inte upptäckas av ryssarna.

Tyyneläs tomtar

Tomtegården Tyyneläs Tomtar hälsar er välkomna i juli och december. Andra tider enligt beställning. Tomtegården hittas på Västerbyvägen i Eugmo, Larsmo.
Tyynelän tonttulas webbsida

Konstverket Perca navicula på Larsmo torg

Konstverket Perca navicula som pryder Larsmo torg har skapats av konstnären Simon Gripenberg. Konstverket avtäcktes sommaren 2020. Skulpturen är en kombination av abborre (natur) och Larsmobåt (kultur).


På Visit Jakobstads webbsidor hittar du regionens övriga sevärdheter.

Världens bästa plats. Välkommen till Jakobstadsregionen – en värld full av möjligheter